HOTEL WENZEL, video 16 min 2004
Ett kollektivt minne

Konstskolan Forum gjorde i slutet av 80-talet en skolresa till ett delat Berlin. För några var det både första och sista gången man såg Berlin-muren. Dagarna ägnades år konstgallerier och nätterna år barerna i Kreuzberg.Det var en händelserik resa, men när deltagarna minns resan är det hotellet de talar om. Vi hade bokat rum på Hotell Wentzel, mitt på Ku´damm, alldeles intill KaDeWe. Det såg fint ut i entrén, men sen upphörde alla likheter med ett vanligt turisthotell i en storstad. Hotellet visade sig vara ett bygge. Det fanns inte sängar till alla. Alla ombads sätta sig i ett tomt rum och vänta på att extra-sängar skaffades fram. I entren stod en vakt som liknade en bodyguard i nån gangsterfilm.
Nycklarna förvarades omärkta i en stor glasskål och en grupp elever som aldrig lyckades hitta sin nyckel hittade istället en stege så att de kunde klättra in genom fönstret.
Inga lampor fungerade, någon hade varit inne i rummet och lagt golv medan man var ute på nattklubb, en elev fick en planka i huvudet. De som bad att få ett ägg till frukost serverades ett okokt som rann ut över tallriken etc, etc…

Jag har intervjuat de flesta av resenärerna i Sverige. I april 2004 reste jag med kameraman, assistent och ett antal av resenärerna till Berlin med nattåget. Vi checkade in på Hotel Wenzel igen.
Vi filmade tågresan, promenaden mot hotellet, incheckningen, frukosten och hotellrummen. Vi återsåg restauranger och sevärdheter. Resenärena kom att minnas mer och mer under de dagar vi var i Berlin och fick genom den nya resan perspektiv på upplevelserna 1987.
Med fokus på något relativt neutralt, hotellet, fångades de medverkandes olika sätt att härbärgera berättelserna och av fragmenten bildades en ny helhet.

--------------------------------------------------------------------------